Scheepsmodellen kopen

Straat Freetown
Tekening Straat Freetown: R. Bersma

Er is niets mooier dan modellen van schepen, vooral wanneer men op het schip zelf gevaren heeft. Maar er zijn ook verwende liefhebbers omdat men het schip eenvoudigweg zo mooi vindt. Waarom kan een schip mooi zijn? Op vele manieren: door de traditionele lijnen, bedacht door de scheepsbouwer met een zeeg om van te genieten; of een hek waardoor het wel een jacht lijkt. Of door de kleuren van de romp en opbouw alsmede de masten met laad gerei. Maar ook de kleur van de anti-fouling verf of de waterlijn. Alles bij elkaar komen dan herinneringen op van de tijden dat schepen ook werkelijk schepen waren en geen drijvende platforms met heel veel laadboxen. Modellen komen in vele maten en recent kwam het idee op om modellen te laten bouwen van de beroemde Straat F schepen, gebouwd in Japan. Zij onderscheiden zich van de Straat F schepen welke in Nederland gebouwd werden, doordat zij in 1965/66 reeds een bulb hadden. Maar helaas door hun scherpe lijnen waren zij niet geschikt om grote hoeveelheden containers te laden, alhoewel zij reeds toen zijluiken hadden bij ruim 4.
Er bestaat de mogelijkheid om modellen te laten bouwen in China, tegen een redelijke prijs. Wanneer er 4 liefhebbers zouden zijn dan wordt voor een 1:200 schaal model circa USD 1771,- gerekend. Bij twee modellen bijna USD 2000,-. Daar komen dan nog wel kosten voor verscheping en invoer bij. Zou men een grotere schaal willen hebben (1:100) dan krijgt men een model van circa 156 cm lang tegen (bij afname van twee stuks) een prijs van USD 2600,-.

De vraag rijst nu welke maten van de KJCPL zich zullen laten verleiden om mee te doen met aanschaf van dergelijke modellen? Twee voormalige waterklerken (walslurpen) gaan het zeker doen.....

Men zou natuurlijk ook voor geheel andere modellen kunnen kiezen met een schaal van 1: 1250.
De meest fantastische verzameling kan men in Hamburg bekijken in het Maritiem Museum dat werd ingericht met de adembenemende verzameling van Peter Tamm. Misschien wel duizenden modellen!!

    

Meer willen weten: e-mail naar:strauss.theodor@gmail.com