Geschiedenis van een schip

We schrijven voorjaar 1971.

Na een lange vlucht vanaf Schiphol, overstappen in Johannesburg, arriveert op Durban airport een junior ‘employee’ van de Koninklijke Java-China Paketvaart Lijnen.
Hij is naar Durban gestuurd, na een korte periode in het Scheepvaarthuis en een opleiding in London, om in de praktijk het vak van het reederen te leren. Op het zonnige vliegveld staat een lange grote man, sigaret in de mond, hem op te wachten.
Het wordt een vriendschap voor het leven.
Jan Hendrik Meurer en Theo Strauss worden door diverse collega’s bij Interocean Lines (Pty) Ltd. gekneed in het vak en draaien als redetijgers mee in de 24/7 werkweek, ook toen al. Schip op, schip af, door de hele haven en zo leert men fraaie schepen kennen en de etat major waarderen om het vakmanschap, maar vooral de band van vloot met de wal en v.v.. De KJCPL was een hechte club en iedereen hielt elkaar in de gaten.

Na talloze omzwervingen op meerdere standplaatsen, laat Jan Hendrik zich op een dag ontvallen dat hij toch erg graag een fraai scheepsmodel zou willen hebben van een ‘’echt ‘’ KJCPL schip. Heden ten dage is het internet de zoekmachine om dat te vinden en na verschillende kanalen aangeboord te hebben, wordt contact gelegd met Nico Ros. Hij blijkt een intermediair te zijn tussen Chinese modelbouwers en liefhebbers van echte schepen. Al meerdere jaren voorziet hij musea en particulieren van uiteenlopende modellen – de een nog mooier dan de ander!

Na enig aarzelen bestellen wij twee schepen, schaal 1:200.
De Nederlandse STRAAT ‘F’ ooit gebouwd bij Piet Smit Jr. in Rotterdam.
De bouw is gestart midden 2016 en we hopen in de loop van 2017 een kleine ‘’te water lating’’ te vieren – we verheugen ons er zeer op.

Wij houden U op de hoogte.

Hieronder kunt U doorklikken naar de foto’s van de gehele verzameling van Nico Ros. Een deel daarvan zal tentoongesteld worden in Fort Hoek van Holland.

https://www.flickr.com/photos/ros-maritiem/albums

De foto’s van de in hoofde genoemde nieuwbouw te zien zijn in het laatste album van de gegeven link.