Herdenken doe je samen

(bijdrage Pieter van de Hoek)

Op 4 mei werden bij het nationaal koopvaardijmonument De Boeg in Rotterdam, de opvarenden herdacht die tijdens WO-II zijn omgekomen. Ook door leden van de Vereniging van Oud-Employé’s der Koninklijke Paketvaart-Maatschappij en Vereniging van Oud Personeel der Koninklijke Java-China-Paketvaart-Lijnen N.V. werd een krans gelegd.

Voor de KPM waren dat de dames J. de Feyter en J.C.Frankhuijzen-Sierevogel (midden) en dhr. H.van Kapel (rechts) namens de KJCPL

Speciale dank gaat uit naar de maker van deze prachtfoto: Bart Hoogveld

Op 1 maart 1942 vertrok het KPM schip s.s. LE MAIRE vanuit de haven van Tjilatjap voor een reis naar Bunbury, Western Australië. Aan boord de 3e scheepswerktuigkundige F.J. Sierevogel, vader van mevr. Frankhuijzen- Sierevogel. Na haar vertrek is nooit meer iets van de LE MAIRE en zijn opvarenden vernomen. Moeder en dochter Sierevogel verbleven in die tijd tot na de capitulatie in een Jappenkamp.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei in z’n toespraak o.a.”We gedenken hier elk jaar dat meer dan 3500 burgeropvarenden het leven lieten bij de ondergang van bijna 500 Nederlandse koopvaardijschepen.”

Op 15 augustus a.s. herdenken wij bij de monumenten van de KPM en JCJL te Egmond aan Zee de 477 KPM en 29 JCJL collega’s die in de 2e wereld oorlog zijn omgekomen.

(Pieter van den Hoek is secr. v/d Ver.van Oud-Employés der K.P.M.)