Vaar Wel van Bert Botzen

De afgelopen jaren heb ik met plezier gewerkt aan een biografische roman over mijn korte vaarperiode bij de KPM en de KJCPL. Die roman heeft inmiddels het levenslicht gezien en is onlangs gepubliceerd.

Het verhaal is geromantiseerd en speelt zich af in de jaren zestig op en rond de schepen Van Neck, Van Linschoten, Sinabang en Tjibodas. Het is mijn persoonlijke beleving en terugblik op mijn eerste uitzendtermijn als jonge scheepswerktuigkundige. Van 1963 tot 1971 voer ik bij zowel de KPM als de KJCPL. Personen zijn naar beste weten geanonimiseerd behalve het “ik-personage”. Ik sta achter de inhoud van het boek en vond het passend zelf geen pseudoniem te gebruiken.

Het boek, getiteld “VAAR WEL”, is niet speciaal gericht op (ex-)zeevarenden, de doelgroep is zeker ook de “walslurf” voor wie onze bekende wereld onbekend terrein is. Ook met hen wilde ik graag mijn ervaringen als zeevaarder tijdens de pakketvaart delen. Die tijd was voor mij een onalledaags avontuur bij twee onalledaagse rederijen. Daar is in het concept en de promotie rekening mee gehouden.

Het doet me genoegen hierbij mijn boek bij de Vereniging te introduceren. Ik veronderstel dat menig ex-collega een warme belangstelling voor dit onderwerp aan de dag zal leggen.

De uitgever is BoekScout te Soest. Het boek is te bestellen via de websites www.boekscout.nl en www.bol.com of bij alle erkende boekwinkels; ISBN 978-94-638-9471-5.

KORTE BIOGRAFIE BERT BOTZEN
Geboren 25 maart 1943 in ’s Heerenberg/Gld. Getrouwd in 1974, twee kinderen.

Opleiding:
Lyceum GSGD te Doetinchem, HBS.
Hogere Zeevaartschool voor Scheepswerktuigkundigen te Amsterdam.
In het latere werkzame leven diverse studies en seminars gevolgd op het terrein van sales, marketing en leiderschap.

Carrière:
1963 – 1965: scheepswerktuigkundige bij de Koninklijke Paketvaart-Maatschappij (K.P.M.)
1965 – 1971: scheepswerktuigkundige bij de Koninklijke Java-China-Paketvaart Liijnen (K.J.C.P.L.)
1972 – 1973: assistent bedrijfsleider bij Verolme Dok- en Scheepsbouwmaatschappij.
1973 ¬– 2005: Diverse engineering, sales- en managementfuncties bij Technische Groothandel Geveke Motoren, later Pon Power, een onderneming van Pon.

Hobby’s:
Literatuur/taal, reizen, sportief wandelen in de natuur, modeltreinen.

Vanaf 2006 gepensioneerd en sindsdien woonachtig in Lochem.

L.J. Botzen
Lochem, oktober 2018

Woord vooraf

Dit boek is gebaseerd op mijn aantekeningen, brieven en herinneringen. U kunt het een autobiografische roman noemen, misschien wel een ‘Bildungsroman’, over mijn belevenissen als jonge scheepsofficier op de grote handelsvaart. Van 1963 tot 1971 voer ik als scheepswerktuigkundige bij de Koninklijke Paketvaart-Maatschappij (KPM) en de Koninklijke Java-China-Paketvaart Lijnen (KJCPL). In de bijlage treft u een beknopte uitleg aan over de KPM, de KJCPL, hun vaargebied en het type zeeschip dat toen gangbaar was.
De lange uitzendperioden naar het vaargebied van zowel de KPM als de KJCLP en de manier waarop het scheepsgoederenvervoer toen plaatsvond, hadden grote impact op de levenswijze van de zeevarende. Het was een tijd zonder de communicatiemogelijkheden van nu.
In dit boek staan niet die rederijen zélf centraal, maar een jonge koopvaardijofficier. Het beschrijft hoe ik het leven aan boord van die schepen heb ervaren en hoe mijn lotgevallen door het zeemansleven werden bepaald. In mijn zoektocht naar volwassenheid wilde ik avontuur en kréég ik avontuur.

Bert Botzen,
Lochem, 2019